Suolistosyövän asteet

  • Suolistosyövän toteamisen jälkeen testataan, ovatko syöpäsolut levinneet suolistoon tai muihin kehon osiin.
  • Syöpä leviää elimistössä kolmella tapaa.
  • Syöpä voi levitä alkuperäisestä paikastaan myös muualle elimistöön.
  • Suolistosyövän asteista käytetään seuraavaa luokitusta:

Aste 0: Suolistoyöpä sijaitsee paksu- tai peräsuolen sisäreunalla. Tämän vuoksi ainut hoitoon tarvittava toimenpide voi olla muutoksen poistaminen tähystyksessä. Suuri muutos voidaan poistaa leikkauksella. Tämän asteisesta syövästä käytetään myös nimitystä carcinoma in situ.

Aste I: Suolistosyöpä on levinnyt suoliston seinämille mutta ei limakalvon lävitse. Perushoitona tällöin on yleensä leikkaus, jossa suoliston sairastunut osa sekä sen imusolmukkeet poistetaan. Peräsuolisyövän hoitoon käytettävän leikkauksen muoto riippuu syövän sijainnista. Tällöin poistetaan myös edeltävän suolen osa. Kuvauksia tästä on monista potilasohjeista.

Aste II: Suolistosyöpä on levinnyt paksusuolen limakalvon kerrosten läpi (aste II B) tai levinnyt jopa läheiseen kudokseen (II C). Se ei ole kuitenkaan levinnyt vielä imusolmukkeisiin. Yleensä ainoa hoito tämän asteen syövälle on kasvaimen poistaminen leikkauksessa. Kemoterapiaa voidaan käyttää leikkauksen jälkeen. II asteen peräsuolisyövän kasvaimen leikkausta ennen tai sen jälkeen potilasta voidaan hoitaa kemoterapialla ja/tai sädehoidolla.

Aste III: Suolistosyöpä on edennyt ja levinnyt myös imusolmukkeisiin. Tässä vaiheessa potilasta hoidetaan yleensä ensin leikkauksella, jonka jälkeen annetaan kemoterapiaa. Peräsuolisyövän hoidossa voidaan käyttää kemoterapiaa tai sädehoitoa joko ennen tai jälkeen leikkauksen.

Aste IV: Suolistosyövän etäpesäkkeet ovat levinneet muihin elimiin, kuten maksaan, keuhkoihin tai munasarjoihin. Kun syöpä on saavuttanut tämän asteen, leikkausta käytetään hoitona komplikaatioiden helpottamiseen tai ehkäisemiseen eikä niinkään taudin parantamiseen. Toisinaan syöpä on levinnyt niin rajoittuneesti, että se pystytään poistamaan leikkauksella kokonaan. Jos maksasta löytyy pieni kasvain, kasvain voidaan poistaa kuumentamalla (rf-ablaatio) tai jäädyttämällä (kryoterapia). Voidaan käyttää myös valtimonsisäistä kemoterapiaa. Mikäli syöpää ei voida poistaa leikkauksella, kemoterapiaa ja/tai sädehoitoa voidaan käyttää helpottamaan, viivästyttämään tai ehkäisemään oireita.

Lähde: http://www.cancer.gov/types/colorectal/patient/colon-treatment-pdq#section/_112

Lähteet: Katso kirjallisuus