ColonView

Pikatesti ulosteen piilevän veren havaitsemiseksi

Kolorektaalisyövän ja sen esiasteiden jäljittäminen on kätevää ColonView Hb- ja Hb/Hp-pikatestin avulla. ColonView lateral flow -testit on tarkoitettu helppoon ja nopeaan ulosteen veren havaitsemiseen ulostenäytteissä. Veren havaitseminen perustuu herkkään ja spesifiseen immunokemialliseen ihmisen hemoglobiinin ja hemoglobiini/haptoglobiinikompleksin tunnistamiseen. Biohitin ColonView Hb- ja Hb/Hp-testin pääasiallinen käyttötarkoitus on seulonta suolistotautien, kuten kolorektaalisyöpien ja suurten, verta vuotavien adenoomien jäljittämiseksi.

Tietoa ColonView-testistä

ColonView on pikatesti, jolla ulosteen piilevä veri voidaan havaita helposti ulostenäytteestä. Herkkä ja tarkka testi havaitsee immunokemiallisesti ihmisen hemoglobiinin ja hemoglobiini/haptoglobiinikompleksin.  Biohitin ColonView Hb- ja Hb/Hp-testin pääasiallinen käyttötarkoitus on suolistotautien, kuten suolistosyöpien ja suurten verta vuotavien adenoomien seulonta. Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta, sillä se auttaa havaitsemaan syövän varhaisessa vaiheessa, jolloin syöpä on vielä parannettavissa.

ColonView-testi havaitsee ihmisen hemoglobiinin kokonaisuudessaan. Hemoglobiini hajoaa, kun se kulkee ruoansulatuskanavan läpi. Tämän vuoksi ColonView-testi sopii erityisesti verenvuodon havaitsemiseen paksusuolesta ja peräsuolesta.

Haptoglobiini-proteiini sitoo hajonneen hemoglobiinin ja muodostaa Hb/Hp-kompleksin. Hb/Hp on vakaampi molekyyli kuin hemoglobiini. On myös olemassa näyttöä (9), että suuret vertavuotavat adenoomat on helpompi löytää ulostenäytteestä havaitsemalla Hb/Hp-molekyyli kuin pelkkä Hb-molekyyli. Kun lähes kaikki suolistosyövät kehittyvät suurista adenoomista, joiden poistaminen on tehokas tapa ehkäistä syöpää, ColonView-testin yhdistämä Hb- ja Hb/Hp-testaus voi auttaa löytämään syöpiä ja ehkäisemään muutosten kehittymistä suolistosyöväksi.

Koska Hb/Hp-kompleksi on vakaampi kuin hemoglobiini, sen havaitseminen ulosteessa voi tarkoittaa myös verenvuotoa yläruoansulatuskanavasta. ColonView-testin Hb- ja Hb / Hp -yhdistelmä voi auttaa paikallistamaan verenvuodon ennen lisätutkimuksia.

ColonView Hb- ja Hb/Hp-testit tarjotaan helppokäyttöisessä näytteenottopakkauksessa, joka sisältää kaiken tarvittavan kotona tehtävään näytteenkeräykseen ilman, että ulosteeseen tarvitsee koskea. Samaa näytettä voidaan käyttää sekä Hb- että Hb/Hp-testaukseen.

ColonView Hb- ja Hb/Hp -testit ovat helppoja ja nopeita testejä, joiden tulos valmistuu 15 minuutissa.

Lisätietoja:

Tietoa suolistosyövästä

Mikä on suolistosyöpä? Mitkä ovat suolistosyövän oireet?

– tarkoittaa paksusuolen tai peräsuolen syöpää
– kehittyy usein hitaasti
– toiseksi yleisin syy syöpäkuolemiin miehillä ja naisilla Yhdysvalloissa

Ennen syövän kehittymistä paksusuolen tai peräsuolen sisäpuolelle voi ilmaantua polyyppi eli epänormaali muodostuma. Polyypit ovat yleisiä, ja yleensä ne eivät aiheuta oireita. Jotkut niistä ovat kuitenkin vaarallisia ja voivat muuttua syöväksi ajan kuluessa.

Mitkä ovat suolistosyövän oireet? Alkuvaiheen suolistosyövästä ei usein aiheudu selviä oireita. Kun oireet ilmaantuvat, syöpä on useimmiten edennyt jo myöhäisvaiheeseen. Lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä heti, mikäli jokin seuraavista suolistosyövän oireista ilmenee:

  • Suolen toiminnan muutos, kuten ripuli tai ummetus, joka kestää pidempään kuin pari päivää
  • Tarve ulostaa, joka ei helpota ulostamisen jälkeen
  • Verta ulosteessa
  • Kouristelua tai vatsakipuja
  • Heikotus ja väsymys
  • Odottamaton laihtuminen

Voiko suolistosyöpää ehkäistä?

Paksusuolen syöpä on yksi syövistä, joka voitaisiin todennäköisimmin ehkäistä mutta jota kuitenkin ehkäistään vähiten. Se on kolmanneksi yleisimmin diagnosoitu syöpä ja toiseksi yleisin syy syöpäkuolemiin 50-vuotiailla ja sitä vanhemmilla miehillä ja naisilla länsimaissa. Näistä seikoista huolimatta paksusuolensyöpä on hyvin hoidettavissa, mikäli se löydetään varhaisessa vaiheessa seulonnan avulla.

Kolmasosa 50 vuotta täyttäneistä miehistä ja naisista ei vieläkään pääse seulottavaksi, kuten olisi suositeltua. Vaikka ei olisi oireita, säännöllinen seulonta on kannattavaa, sillä sen avulla voidaan:

  • löytää polyyppeja
  • löytää suolistosyöpä varhaisvaiheessa, jolloin se on vielä hoidettavissa
  • löytää suoliston muutoksia, jotka kannattaa ottaa huomioon

Yhteystiedot

Biohit Oyj
Laippatie 1, 00880 Helsinki, Finland
Tel. +358 9 773 861 | Fax +358 9 773 86 200 | info(at)biohit.fi

Nimi (vaaditaan)

Sähköposti (vaaditaan)

Aihe

Haluan ottaa yhteyttä

Viesti

Emme myy, vaihda tai muutoin siirrä henkilökohtaisia tietoja ulkopuolisille toimijoille. Tähän eivät sisälly luotettavat ulkopuoliset toimijat, jotka avustavat meitä ylläpitämään verkkosivuja, hoitamaan liiketoimia ja palvelemaan asiakkaita ja jotka sitoutuvat pitämään saamansa tiedon salassa.