Miten tehokas ColonView on?

Kansainvälinen tutkimus suolistosyöpien seulonnasta julkaistiin kansainvälisessä Anticancer Research
-syöpätutkimuslehdessä.

300 sairaalasta kerättyä koehenkilöä testattiin nykyaikaisella Biohit ColonView-testillä (FIT-testi) ja perinteisellä piilevän veren testillä (FOB-testi). Tulosten mukaan ColonView on herkkyytensä vuoksi huomattavasti tehokkaampi suolistosyövän seulontatesti verrattuna perinteiseen FOB-testiin. ColonView-pikatesti havaitsee sekä hemoglobiinin että hemoglobiini/haptoglobiinikompleksin.

Paksusuolen ja peräsuolen syövät kehittyvät pitkän ajan kuluessa esiastevaurioista, jotka voidaan havaita ja poistaa ennen niiden muuttumista syöväksi. Suolistosyöpä on yksi harvoista ihmisen pahanlaatuisista kasvaimista, joka soveltuu hyvin väestöpohjaiseen seulontaan. Vuodesta 2004 lähtien on Suomessa ollut käynnissä suolistosyövän pilottitutkimus, jossa käytetään perinteistä FOB-testiä. Muissa maissa, joissa kyseinen testi on ollut käytössä, vääriä positiivisia testituloksia on raportoitu toistuvasti. Siksi suolistosyövän seulonta FOB-testillä ei ole kustannustehokasta.

Vertailututkimuksessa ColonView-testin todettiin olevan yli 50 % herkempi kuin perinteinen FOB- testi. Seulontaan parhaiten soveltuva testi on sellainen, joka tunnistaa vain syövän esiasteet (adenoomat) sekä syövät ja antaa mahdollisimman vähän vääriä hälytyksiä, jotka vaativat kalliita jatkotutkimuksia. Monissa maissa pystyttäisiinkin säästämään suuri määrä rajallisia terveydenhuollon resursseja, jos perinteisen FOB-testin sijaan käytettäisiin Biohitin FIT-testiä.

Vasilyev S, Smirnova E, Popov D, Semenov A, Eklund C, Hendolin P, Paloheimo L, Syrjänen K. A New-Generation Fecal Immunochemical Test (FIT) Is Superior to Quaiac-based Test in Detecting Colorectal Neoplasia Among Colonoscopy Referral Patients. Anticancer Res. 2015; 35:2873-80.

Koko artikkeli: http://ar.iiarjournals.org/content/35/5/2873.long