Usein kysytyt kysymykset

Mitä tietoa testi tarjoaa?

ColonView Hb- ja Hb/Hp-testi tunnistaa ihmisperäisen hemoglobiinin sekä HB/Hp-kompleksin. Hemoglobiini hajoaa ruuansulatuskanavassa, kun taas Hb/HP-kompleksi pysyy vakaana. Tämän vuoksi ColonView Hb/Hp-testi soveltuu erityisesti paikallistamaan paksusuolen ja peräsuolen verenvuodon.

Tunnistaako testi syövän?

Ulosteen piilevän veren tunnistaminen on tärkeää, kun suolistosyöpää seulotaan varhaisessa vaiheessa. Biohit ColonView-pikatesti on immunologinen immunokromatografinen testi, joka tunnistaa hemoglobiinin sekä hemoglobiini-haptoglobiinikompleksin ulostenäytteestä. Testissä yhdistyvät kaksi merkkiainetta, joten sitä voidaan käyttää sekä ylä- että alaruoansulatuskanavan vuotojen tunnistamiseen. Tämän vuoksi ColonView on erinomainen apuväline vuotavien syöpäkasvainten sekä niiden esiasteiden löytämiseen.

 Tarvitaanko testin jälkeen paksusuolen tähystystä?

Jos ColonView-testissä ilmenee poikkeava tulos, oma lääkäri voi suositella paksusuolen tähystystä jatkotutkimukseksi.

Kuinka voin valmistautua ColonView-testin tekemiseen?

Lue huolellisesti näytteenotto-ohjeet, jotka ovat ColonView-testin mukana.

 Liittyykö testiin ruokarajoitteita?

Testin tekeminen ei vaadi ruokarajoitteita.

Voiko ColonView-testin tehdä kuukautisten aikana tai jos ulosteessa on verta? Onko muita rajoituksia?

Jos lääkäri ei ohjeista toisin, näytettä ei oteta, jos ulosteessa tai virtsassa on näkyvää verta. Vääriä positiivisia tuloksia voi aiheuttaa esimerkiksi, jos näyte on otettu kuukautisten aikaan, 3 päivää ennen niitä tai 3 päivää kuukautisten päätyttyä tai ummetuksen aikana tai peräsuoleen annettavan lääkityksen tai veren hyytymistä estävän lääkityksen aikana. Myös suuret annokset tulehduskipulääkkeitä (esim. aspiriini, ibuprofeeni) voivat vaikuttaa niin, että testi antaa väärän positiivisen tuloksen.

Mitä ColonView-testipakkaus sisältää?

ColonView-testipaketti sisältää 30 kpl testikasetteja, 30 kpl näytteenottoputkia, yhdet käyttöohjeet, 30 näytteenotto-ohjetta sekä 30 kpl näytteenkeräyspapereita.

Potilaan testipaketti sisältää 3 näytteenkeräysputkea, käyttöohjeet sekä 3 näytteenkeräyspaperia.

Kuinka näytettä säilytetään?

Näyte säilytetään jääkaapissa testipakkauksen mukana tulevassa muovipussissa siihen asti, kun kolmas näyte on kerätty. Näytteet lähetetään tai viedään viipymättä laboratorioon. Näytteet säilyvät jääkaappilämpötilassa (2-8 C) vain 11 vuorokautta. Laboratoriotestaus on myös tehtävä näiden 11 päivänä sisällä, mikä kannattaa huomioida näytteenotossa. Näytteitä voi säilyttää huoneenlämpötilassa ainoastaan tilapäisesti.