Mikä on suolistosyöpä

Suolistosyöpä on maailmanlaajuisesti edelleen yksi tärkeimmistä syöpäsairauksien ja -kuolemien syistä. Vuosittain uusia sairaustapauksia on yli 1,2 miljoonaa ja kuolemia 609 000 (1). Suolistosyövällä tarkoitetaan kaikkia pahanlaatuisia kasvaimia paksusuolen ja peräsuolen alueella. Kasvaimet, jotka sijaitsevat umpisuolen sekä nousevan ja poikittaisen paksusuolen alueella, kutsutaan proksimaalisiksi syöviksi. Distaalisia syöpiä ovat ne, jotka sijaitsevat laskevassa paksusuolessa, sigmasuolessa ja peräsuolessa. Tämän määritelmän mukaan suolistosyöväksi ei katsota suoliston syöpiä, jotka sijaitsevat ohutsuolen tai peräaukon alueella.

Suurin osa suolistosyöpätapauksista luokitellaan satunnaisiksi. Arvioidaan, että 75 % tapauksista kehittyy ihmisillä, joilla on kohtalainen riski sairastua tautiin. Vain noin 20 % suolistosyöpätapauksista löydetään ihmisiltä, joilla suolistosyöpätapauksia on esiintynyt jonkin verran suvussa. Loput 80 % ovat potilailla, joilla on syövälle altistava tulehduksellinen suolistosairaus eli haavainen paksusuolen tulehdus tai jokin tunnetuista geenimutaatioista (familiaalinen adenomatoottinen polypoosi tai perinnöllinen ei-polypoottinen paksusuolisyöpä) (2 & 3). Varhaisten tapausten kontrollitutkimukset ovat osoittaneet, että riski sairastua suolistosyöpään on yli kaksinkertainen, mikäli lähisuvussa on samaa tautia. (4).

Tällä hetkellä arvioidaan, että vähintään 95 % kaikista suolistosyöpätapauksista kehittyy selvästi tunnistettavista esiasteista, joita ovat polypoottinen ja litteä adenooma eli suoliston sisäpinnan epänormaali kasvusto (5). Laajojen väestötutkimusten perusteella tiedetään, miten adenooma kehittyy syöväksi. Suolistosyövän riski on monta kertaa suurempi henkilöillä, jotka sairastavat perinnöllisiä polypoosi-oireyhtymiä.

Seurantatutkimukset osoittavat, että suolistosyövän ilmaantuminen väheni 60–90 % potilailla, joilta oli poistettu polyypit tähystyksessä (6). Hyvin suunnitellut tapaus-verrokki-tutkimukset osoittavat kiistatta, että polyyppien poistaminen sigmoideoskopian eli paksusuolen loppuosan ja peräsuolen tähystyksen avulla vähensi suolistosyöpäkuolemia kymmenen vuoden seurannan aikana yli 60 % niillä, joilta oli poistettu polyypit tähystyksessä, verrattuna vastaaviin verrokkeihin (7).

Lähteet: Katso kirjallisuus